Program artistic dedicat sarbătorii Floriilor si Învierii Domnului

În Duminica a 5-a din Postul Mare Biserica "Sf. Ioan Iacob Hozevitul" din Chișinău, a gazduit un grup de copii de la scoala de arte "Valeriu Poleakov" conduși de către profesoarele Elena Bivol si Cornelia Chetraru, care au prezentat un program artistic dedicat sarbătorii Floriilor si Învierii Domnului.

În numele tuturor ienoriașilor preotul paroh Alexei Semionov, a mulțumit elevilor si organizatorilor pentru surpriza si atmosfera creată în această perioadă, oferindu-le în dar câte o carte și iconițe.

Taina Sfântului Botez oficiată persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire

Parohia ortodoxă „Sf.Cuv. Ioan Iacob Hozevitul” din Chișinău a oferit bucurii duhovnicești persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire. Astfel, pe data de 01.09.18. a fost oficiată taina Sfântului Botez unei tinere, pe nume Ina, cu deficiențe auditive, iar nașul de botez a fost Nicolae, și el slab auzitor. Taina a fost oficiată de parohul bisericii prot. Alexei Semionov și transpusă în limbajul mimico-gestual de pr. Viorel Cojocaru, parohul parohiei ortodoxe „Biserica Inimii Tăcute” din Chișinău, comunitatea creștinilor ortodocși surdo-muți din Republica Moldova.

Prima Ediție a taberei de copii în parohia „Sf. Ioan Iacob”, din Chișinău 4-9 iunie 2018


În perioada 4-9 iunie 2018, parohia „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Chișinău a găzduit prima ediție a taberei de vară pentru copii „Tinerele Vlăstare”. În cadrul taberei au participat 28 de copii cu vîrste cuprinse înte 7-13 ani. Inițiatorul, părintele paroh, Alexei Semionov, ajutat de preotul-slujitor Alexandru Bulai, cu deosebit entuziasm a căutat modalități de cointeresare a copiilor cât și atragerea unor tineri voluntari în organizarea diverselor forme de activitate.

Copii și părinții din parohia „Sf.Ioan Iacob” din Chișinău au sărbătorit Ziua Internațională a Copiilor


La 03.06.18 în duminica întîia dupa Cincizecime, dupa Dumnezeiasca Liturghie, în cuvîntul de învățătură a preotului paroh, Protoiereul Alexei Semionov a accentuat că avem o triplă sarbatoare: a Duminicii ca zi a Învierii, a Tututror Sfinților care au facut pămîntul cer cu strălucirea faptelor bune și a Sfinților Împărați Constantin și Elena care cu dreapta lor credință, s-au arătat păzitorii legii Împaratului Ceresc.

Hristos se Naște


Bucuria sărbătorii Nașterii Domnului pătrunde în sufletele creștinilor chiar de la începutul postului Nașterii Domnului, devenind imbold spre a face milostenie, ca expresie a iubirii milostive indreptata spre aproapele aflat în nevoi, și ca răspuns la mila lui Dumnezeu față de noi.

Dăruind vei dobîndi


Prin facerile de bine,
În ziua Sfîntului Nicolae,
Proslăvim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfîntul Duh.

Credința cu rîvnă ai îndreptat,
Pe cei fără sprijin i-ai ajutat
Iar pe cei care pe nedrept
De tirani s-au osîndit
De la moarte i-ai răpit
O, Nicolae Sfințite
Al Mirei Arhipăstor
Și tatăl săracilor.

Eveniment istoric în parohia “Sfîntul Ioan Iacob” din Chișinău

În această zi de iarnă, 12 decembrie 2015, Biserica Ortodoxă cu hramul ”Sf. Ioan Iacob Hozevitul”, sărbătorește un eveniment foarte important, valoros și unic în istoria ei. Din mila Bunului Dumnezeu și după a Sa rînduială, a avut loc slujba de Sfințire a Sfintei Mese si a catapetezmei bisericii de iarnă ce are ca drept ocrotitor pe Sfîntul Serafim de Sarov. Înalt Preasfințitul Petru, însoțit de Preasfințitul Antonie împreună cu un sobor de preoți, au oficiat Slujba de Sfințire după care a urmat Sfînta Liturghie.

Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Lui, Dumnezeul lui Israel

Astăzi Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfîntul Ioan Iacob Hozevitul. Este unul dintre cei mai recenți sfinți ai Bisericii Ortodoxe Române din epoca contemporană. Fiind cu metania din Mănăstirea Neamț, s-a nevoit 24 de ani în Ţara Sfântă, pe Valea Iordanului și în pustiul Hozeva, ducînd un mod de viaţă autentic în Hristos. Biserica l-a rânduit ca pildă vie de credință și de viețuire creștinească, înscriindu-L în calendarul ortodox la data de 18 august.

Mîna celui care dă nu seacă niciodată

     De este cineva între voi trist, să se bucure cu bucurie mare, că a Inviat Hristos, dăruind lumii mare milă. Alături de bucuria Sărbătorii Pascale creștinii mai au parte de o imensă bucurie duhovnicească, care ne incălzește inimile și ne luminează mintea, bucurie pe care Biserica o împărtășește tuturor credincioșilor ei. Pe lîngă activitatea sa pastorală, Biserica și în acest an a contribuit la un act de caritate față de creștinii care nu dispun de bunuri materiale, neavînd posibilitatea unei mese de sărbătoare. Biserica a organizat și împărțit peste 40 colete alimentare, care reprezintă o bucurie și pentru acești creștini, ca ei la rîndul lor să simtă bucuria Sfintei Învieri. La acest gest de iubire față de aproapele, pe lîngă enoriașii parohiei au mai contribuit și oamenii de afaceri Dorin Prisăcaru și Andrei Condrațchi. Aducem sincere felicitări tuturor creștinilor ortodocși și frumoase mulțumiri tuturor binefăcătorilor. Fie ca Învierea Domnului nostru Iisus Hristos să ne aducă pace și liniște în sufletele noastre, iar lumina Sfintei Învieri să ne lumineze inimile și calea către Împărăția lui Dumnezeu.

     Hristos a Înviat!

Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci – Sfinţirea Crucilor Bisericii

În Duminica Înălţării Sfintei Cruci, la 28 septembrie 2014, se mai adaugă o nouă filă la albumul Parohiei Sfântul Ioan Iacob din sectorul Ciocana al municipiului Chişinău. Este vorba despre un eveniment important şi unic în activitatea şi istoria Bisericii, şi anume Sfinţirea Crucilor ce urmează a fi aşezate pe cupolele Bisericii. După cum s-a exprimat şi parohul Bisericii Preacucernicul Părinte Alexei Semionov, acest eveniment este foarte important pentru toţi creştinii şi pentru Biserică deoarece coincide cu tema sărbătorii şi este un lucru de vîrf care are loc doar o singură dată în istoria parohiei noastre, eveniment ce ne bucură mult şi ne dă o căldură sufletească enormă având pregătit pentru enoriași semnul biruinţei şi al mîntuirii tuturor creştinilor.