Hristos se Naște


Bucuria sărbătorii Nașterii Domnului pătrunde în sufletele creștinilor chiar de la începutul postului Nașterii Domnului, devenind imbold spre a face milostenie, ca expresie a iubirii milostive indreptata spre aproapele aflat în nevoi, și ca răspuns la mila lui Dumnezeu față de noi.

Dăruind vei dobîndi


Prin facerile de bine,
În ziua Sfîntului Nicolae,
Proslăvim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfîntul Duh.

Credința cu rîvnă ai îndreptat,
Pe cei fără sprijin i-ai ajutat
Iar pe cei care pe nedrept
De tirani s-au osîndit
De la moarte i-ai răpit
O, Nicolae Sfințite
Al Mirei Arhipăstor
Și tatăl săracilor.

Eveniment istoric în parohia “Sfîntul Ioan Iacob” din Chișinău

În această zi de iarnă, 12 decembrie 2015, Biserica Ortodoxă cu hramul ”Sf. Ioan Iacob Hozevitul”, sărbătorește un eveniment foarte important, valoros și unic în istoria ei. Din mila Bunului Dumnezeu și după a Sa rînduială, a avut loc slujba de Sfințire a Sfintei Mese si a catapetezmei bisericii de iarnă ce are ca drept ocrotitor pe Sfîntul Serafim de Sarov. Înalt Preasfințitul Petru, însoțit de Preasfințitul Antonie împreună cu un sobor de preoți, au oficiat Slujba de Sfințire după care a urmat Sfînta Liturghie.

Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Lui, Dumnezeul lui Israel

Astăzi Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfîntul Ioan Iacob Hozevitul. Este unul dintre cei mai recenți sfinți ai Bisericii Ortodoxe Române din epoca contemporană. Fiind cu metania din Mănăstirea Neamț, s-a nevoit 24 de ani în Ţara Sfântă, pe Valea Iordanului și în pustiul Hozeva, ducînd un mod de viaţă autentic în Hristos. Biserica l-a rânduit ca pildă vie de credință și de viețuire creștinească, înscriindu-L în calendarul ortodox la data de 18 august.

Mîna celui care dă nu seacă niciodată

     De este cineva între voi trist, să se bucure cu bucurie mare, că a Inviat Hristos, dăruind lumii mare milă. Alături de bucuria Sărbătorii Pascale creștinii mai au parte de o imensă bucurie duhovnicească, care ne incălzește inimile și ne luminează mintea, bucurie pe care Biserica o împărtășește tuturor credincioșilor ei. Pe lîngă activitatea sa pastorală, Biserica și în acest an a contribuit la un act de caritate față de creștinii care nu dispun de bunuri materiale, neavînd posibilitatea unei mese de sărbătoare. Biserica a organizat și împărțit peste 40 colete alimentare, care reprezintă o bucurie și pentru acești creștini, ca ei la rîndul lor să simtă bucuria Sfintei Învieri. La acest gest de iubire față de aproapele, pe lîngă enoriașii parohiei au mai contribuit și oamenii de afaceri Dorin Prisăcaru și Andrei Condrațchi. Aducem sincere felicitări tuturor creștinilor ortodocși și frumoase mulțumiri tuturor binefăcătorilor. Fie ca Învierea Domnului nostru Iisus Hristos să ne aducă pace și liniște în sufletele noastre, iar lumina Sfintei Învieri să ne lumineze inimile și calea către Împărăția lui Dumnezeu.

     Hristos a Înviat!

Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci – Sfinţirea Crucilor Bisericii

În Duminica Înălţării Sfintei Cruci, la 28 septembrie 2014, se mai adaugă o nouă filă la albumul Parohiei Sfântul Ioan Iacob din sectorul Ciocana al municipiului Chişinău. Este vorba despre un eveniment important şi unic în activitatea şi istoria Bisericii, şi anume Sfinţirea Crucilor ce urmează a fi aşezate pe cupolele Bisericii. După cum s-a exprimat şi parohul Bisericii Preacucernicul Părinte Alexei Semionov, acest eveniment este foarte important pentru toţi creştinii şi pentru Biserică deoarece coincide cu tema sărbătorii şi este un lucru de vîrf care are loc doar o singură dată în istoria parohiei noastre, eveniment ce ne bucură mult şi ne dă o căldură sufletească enormă având pregătit pentru enoriași semnul biruinţei şi al mîntuirii tuturor creştinilor.

Femeia ortodoxă în familie, Biserică şi comunitate

Vocaţia femeii creştin-ortodoxe este de a iubi şi de a se face iubită, de a reproduce pe pământ mişcarea dragostei dintre Persoanele Sfintei Treimi ca izvor al dăruirii şi responsabilităţii, vocaţie care se poate realiza prin educaţia duhovnicească în cadrul familiei, Bisericii şi comunităţii.

În cele ce urmează ne-am propus să vor­bim despre femeia creştin-ortodoxă, despre ro­lul ei în familie, Biserică şi so­cietate (comunitate) şi despre ide­alul său de vieţuire, conform în­văţăturii Bisericii noastre.

Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile)

Intrarea Domnului in IerusalimAflîndu-ne în Duminica Floriilor, Sfânta noastră Biserica retrăieşte evenimentul intrării în Ierusalim a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pentru a ne bucura deplin de acest dumnezeiesc eveniment şi a înţelege importanţa acestui praznic, ne propunem să ne imaginăm că ne aflăm prezenţi în mijlocul acelora ce-l întîmpină pe Mântuitorul la intrarea Sa în Ierusalim. O astfel de privire retrospectivă o găsim foarte necesară , spre a cunoaşte împrejurările în care s-au petrecut cele întimplate atunci.

Ziua femeii de 8 martie – sărbatoare comunistă cu rădăcini jidănești. Care este sărbătoarea femeii creștine?

Cu totii stim ca 8 Martie este “ziua internationala a femeii”. De asemenea stim ca femei sint in toate tarile lumii. Cu toate acestea, in ultimii ani ne-am dat seama ca aceasta zi se serbeaza doar in tarile fostei URSS si in unele tari foste socialiste. De ce in celelalte tari nu se serbeaza aceasta zi? 8 Martie nu e ziua femeii, ci a unui tip de femeie – a femeii-revolutionar. Iata de ce in tarile unde miscarea comunista nu a prins radacini, aceasta sarbatoare nu s-a pastrat.

De ce insa ziua femeii-revolutionar a fost pusa pe 8 Martie? Cine din liderii miscarii a fost concediat? Cine a fost arestat? Cine din ei s-a nascut in aceasta zi? Nici un raspuns… De aici reiese ca motivele crearii acestei sarbatori nu au fost istorice, sociale sau publice. Ceva personal se asocia la fondatorii acestei sarbatori cu aceasta data.

Despre pocăință

Despre pocainta

Cuvânt teologic la Duminica întoarcerii Fiului risipitor:

Frica de Dumnezeu, susţinută de conştiinţa unei vieţi păcătoase, duce, pe de o parte, la pocăinţă pentru păcatele trecute, pe de alta, la evitarea, prin înfrânare, a păcatelor viitoare. „Pocăinţa este al doilea har, spune Sfântul Isaac Sirul, şi se naşte în inimă din credinţă şi frică… Ea este a doua renaştere.“ „Pocăinţa este reînnoirea Botezului , zice Sfântul Ioan Scărarul, este curăţirea conştiinţei.

Lucrarea de purificare se realizează prin puterile ce emană din Taina Botezului şi din Taina Pocăinţei, aşa cum iluminarea este o actualizare a puterilor dăruite prin Taina Mirungerii, iar unirea cu Dumnezeu este un efect al Euharistiei. Harul Botezului e germenele omului nou.